Chleby Pszenno-żytnie

W naszej ofercie posiadamy wiele rodzajów chlebów mieszanych. Chleby mieszane wytwarzane są z udziałem mąki pszennej oraz mąki żytniej, przy czym przyjmuje się, że udział procentowy każdej z nich nie powinien przekraczać 90% w danym produkcie. Warto nadmienić, że stosunek procentowy mąki pszennej do żytniej jest zróżnicowany w zależności od danej receptury.

Produkty zawierające większy udział żyta są wytwarzane z zastosowaniem naturalnego kwasu żytniego lub rozczyny żytniej będącej połączeniem kwasu żytniego, wody, mąki oraz drożdży.

Jeśli dany produkt zawiera więcej mąki pszennej wówczas stosuje się kwas pszenny, wytwarzany w bardzo podobny sposób co kwas żytni ale mniej „kwaśny” i inaczej aromatyzujący pieczywo, lub podmłodę, tudzież rozczyn drożdżowy, czyli połączenie wody, mąki oraz drożdży, dzięki czemu drożdże zaczynają wytwarzać więcej aromatu oraz łatwiej fermentują w cieście.

W przypadku gdy proporcja mąk jest zbliżona wówczas stosuje się rozwiązania mieszane, np. kwas żytni plus podmłoda pszenna, lub wykorzystuje się tylko jedno rozwiązanie, np. tylko kwas żytni lub tylko podmłoda pszenna, co przyczynia się do odpowiedniego profilowania smaku i wyglądu pieczywa.

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.