Szukaj
Close this search box.

Bułki

Zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą bułek. Pod pojęciem bułki rozumiemy wszystkie wyroby piekarnicze, których waga nie przekracza 200gr. W przeciwieństwie do chlebów nie dzielimy je na klasy w zależności od % udziału danego typu mąki. Kilkanaście lat temu były to głównie wyroby pszenne produkowane w oparciu o podmłody pszenne (rozczyn drożdżowy).
W kolejnych latach zaczęto do nich dodawać różnego rodzaju ziarna, ale nadal było to głównie pieczywo pszenne . Wraz ze wzrostem świadomości klientów zaczęto produkować wyroby w oparciu o mąki pełnoziarniste (Graham oraz Razowa) i tak powstały bułki Grahamki czy Razowe (zawierają one bardzo dużo błonnika oraz witamin w porównaniu do zwykłego białego pieczywa).
Następnym dość ważnym krokiem w ewolucji tych produktów było dodawanie naturalnych kwasów pszennych oraz żytnich, dzięki czemu bułki zaczęły jeszcze bardziej pozytywnie oddziaływać na florę bakteryjną układu pokarmowego oraz uzyskały bogatszy bardziej kwasowy smak.
Naszym obecnym „trendem” w zakładzie jest przedłużona fermentacja. Polega ona na dodaniu minimalnej ilości drożdży, dzięki czemu ciasto „dojrzewa” 12-16h i wytwarza bardziej winny aromat i bardziej chrupiącą skórkę. Dzięki tej technologii udało nam się m in. wyprodukować wysokiej klasy ciabatty.

marker mapy piekarnia wawerska

Korzystamy z ciasteczek aby świadczyć Ci usługi na najwyższym poziomie. Jeśli korzystasz z naszej strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie zgodnie z naszą polityką prywatności.