Nasza historia

Pamiętają Państwo rozkoszny smak i zapach świeżego, chrupiącego chleba, który dopiero co wyszedł z pieca? Jeśli nie, to najwyższy czas, by odwiedzić naszą piekarnię! Piekarnia Wawerska jest z pewnością znana wielu pokoleniom warszawiaków. Kolejne pokolenia naszej rodziny podejmują trud ale też czerpią ogromna radość w dostarczaniu na Państwa stoły codziennie świeżego, pysznego chleba. Piekarnia Wawerska korzysta ze sprawdzonych receptur, dzięki czemu nasz chleb, bułki i słodkości smakują dokładnie tak samo, jak kilkadziesiąt lat temu.

Warszawska Piekarnia Wawerska – łączymy to, co najlepsze z tradycji i nowoczesności. Zapraszamy!

Piekarnia Wawerska to firma rodzinna istniejąca od czterech pokoleń. Historia sięga I Wojny Światowej tj. 1918 roku. W tym roku najstarszy z rodu Stanisław uzyskał dyplom mistrzowski i rozpoczął własną działalność gospodarczą (w różnych formach spółek pracowniczych).

W latach 20-tych otworzył piekarnię w Starej Miłośnie, którą prowadził do 1938 roku pod nazwą Piekarnia Polska. W tym roku została wybudowana i uruchomiona przez Stanisława i jego syna Mieczysława, piekarnia w Wawrze – największa wówczas na Pradze. Tak powstała Piekarnia Wawerska.

Wybuch II Wojny Światowej w 1939 roku rozdzielił piekarnię na prawie 50 lat od jej prawowitych właścicieli. W czasie okupacji w zakładzie piekli Niemcy, a od 1944 Rosjanie. Po wojnie piekarnię bezprawnie upaństwowiono a właścicieli eksmitowano. Na skutek czego Mieczysław i Stanisław Błaszczak przenieśli firmę do Sulejówka. Dopiero po czterdziestu latach w 1989 roku całkowicie zdewastowany zakład został odzyskany przez Mieczysława i jego synów.  Piekarnia Wawerska wznowiła swoją działalność pod zarządem młodszych członków rodziny Marka i Arkadiusza. Od 2000 roku firma rozszerzyła swoją działalność o sieć sklepów firmowych. W tym roku firma również wprowadziła do swojego asortymentu wyroby cukiernicze.

Piekarnia Wawerska od samego początku była własnością rodzinny Błaszczaków a w ostatnim czasie dołączył do niej najmłodszy z rodu Tomasz Błaszczak, dzięki czemu nasza piekarnia jako jedyna z niewielu w Warszawie może się poszczycić czteropokoleniową tradycją rodzinną.