Dziś chcieliśmy poruszyć temat właściwości prozdrowotnych naszego Chleba Jaglanego. Zawiera on w swoim składzie cztery prozdrowotne składniki: naturalny kwas żytni oraz pszenny, siemię lniane (nasz „rodzimy” super food) oraz kaszę jaglaną, której dziś właśnie chcielibyśmy bliżej się przyjrzeć.
Jest ona wytwarzana z prosa czyli najdłużej hodowanego przez człowieka zboża (Jedne źródła podają, że od 4 tysięcy lat a inne, że nawet od 11 tysięcy lat). Jest bardzo popularna w rejonie Azji południowej oraz wschodniej gdzie uważa się, że podnosi ona odporność organizmu. W czasie choroby ma wspomagać w walce z wirusami oraz działać rozgrzewająco.
Zawiera sporo węglowodanów dlatego jest dość syta i jednocześnie lekko strawna (zawiera proporcjonalnie mniej błonnika niż inne zboża), dlatego jest często stosowana podczas problemów z trawieniem. Również wspomaga organizm w „walce” z cholesterolem oraz cukrzycą (wspomaga obniżenie poziomu cukru ). Jednocześnie zawiera bardzo dużo witamin z grupy B oraz Żelaza.
Do niedawna pomimo swoich bezsprzecznych właściwości nie była ona bardzo popularna, ale dzięki takim produktom jak nasz Chleb Jaglany zyskuje na popularności.