Chleby żytnie

Za chleby żytnie uznajemy te produkty, które zawierają przynajmniej 90% mąki żytniej w swoim składzie i są wytwarzane z zastosowaniem naturalnego kwasu żytniego. Mąka żytnia jest niezwykle cenna dla organizmu człowieka, ponieważ zawiera wiele witamin, soli mineralnych oraz błonnik, które to są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wyjątkowo wysoką zawartość błonnika posiadają produkty z mąki razowej, tj. mąki z pełnego przemiału. Co więcej, produkty żytnie zawierają proporcjonalnie mniejszy udział soli spożywczej w gotowym wyrobie niż pieczywo pszenne. Nasze produkty żytnie powstają w oparciu o naturalny kwas żytni.

Czym jest naturalny kwas żytni?

Jest to wachlarz 3 składników, tj. mąki żytniej, wody oraz odpowiedniej dozy czasu. Podstawą jest zaczątek kwasu pobrany z poprzedniego cyklu produkcyjnego, dlatego też nasz kwas żytni ma ponad 90 lat, a tajemnica jego przechowywania i wytwarzania przechowywana jest z pokolenia na pokolenie. Sam proces polega na zakwaszeniu mąki żytniej z udziałem zawartych w kwasie żytnim bakterii kwasu mlekowego, analogicznie jak ma to miejsce przy wytwarzaniu zsiadłego mleka, w rezultacie dochodzi do powstania tzw. dzikich drożdży kwasowych, dzięki którym nasze chleby tak pięknie rosną.

POdobają CI się nasze porady?

Share on facebook
Udostepnij na Facebooku

Korzystamy z ciasteczek aby świadczyć Ci usługi na najwyższym poziomie. Jeśli korzystasz z naszej strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie zgodnie z naszą polityką prywatności.