Chleby pszenne

chleb pasterski

Za chleby pszenne uznajemy te produkty, które zawierają przynajmniej 90% mąki pszennej i są wytwarzane z udziałem podmłody pszennej i/lub kwasu pszennego. Kwas pszenny powstaje identycznie jak kwas żytni z tą różnicą, że jest on mniej kwaśny, dlatego produkty z jego dodatkiem są mniej wytrawne w smaku. Początki kwasów pszennych sięgają starożytnego Egiptu, choć za kraj pochodzenia ich współczesnej postaci uznaje się Włochy oraz Francję. 

Podmłoda pszenna to w dużym uproszczeniu rozczyn drożdżowy znany nam z domowych wypieków. Wytwarzanie jej ma na celu umożliwienie rozmnażania się drożdżom, które dzięki zmianom aparatu enzymatycznego odpowiadają za rozkładanie skrobi zawartej w mące. W zamian uzyskujemy niepowtarzalny aromat dzięki czemu pieczywo z zastosowaniem podmłód pszennych cechuje bogatszy smak.

„Najcenniejszą”  z mąk pszennych jest mąka z pełnego przemiału tj. mąka graham. Za jej pomysłodawcę uznaje się Sylwestra Grahama, amerykańskiego pastora, który poszukiwał najbardziej optymalnego pożywienia dla swoich wiernych. Zawiera ona najwięcej błonnika, witamin oraz soli mineralnym spośród wszystkich mąk pszennych. Ponadto wymaga ona wielogodzinnej fermentacji, aby móc otrzymać pełnowartościowy chleb, który nie będzie się kruszył.

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.